S
40. Yılda 40 Kadın 40 Eser Sosyal Sorumluluk Projesi Yapıldı
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ŞEHİT RESSAM HASAN RIZA GÜZEL SANATLAR MYO 'DA GELENEKSEL SANATLAR KADINLARIN ELİNDE HAYAT BULDU
Trakya Üniversitesi 40. yılını birçok özel etkinlikle kutlamaya devam ediyor. Çalışma hayatında kadının varlığını ve üretkenliğini güçlendirmek amacıyla farklı sosyal ve kültürel çevrelerden kadınlar Trakya Üniversitesinde bir araya geldi.
Trakya Üniversitesi, ülkemizde kadınların toplumsal hayatın her alanında çok daha aktif, üretken ve güçlü bir şekilde yer almalarını sağlamak amacıyla projeler geliştirmeye devam ediyor. Trakya Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu iş birliğinde “40 Kadın 40 Eser” adlı sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirildi.
Proje kapsamında toplumsal hayatın her alanında var olan, farklı sosyo-kültürel çevrelerden ve yaş gruplarından kadınlar, Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu atölyelerinde bir araya geldi. Birbirinden farklı 10 atölyede uzman eğiticilerin birebir ilgilendiği 54 kadın, hızlı bir eğitim sürecinin ardından iki gün boyunca el sanatları ve tasarım alanında birbirinden değerli eserler ortaya koydu. Kadınların bir araya gelerek atölyelerde el birliği ile ürettiği sanat eseri koleksiyonunun yakın zamanda sergiye dönüşmesi de planlanıyor.
Eğitimler “Ahşap Oyma Atölyesi” Öğr. Gör. Ceren Baykan, “Edirnekâri Atölyesi” Öğr. Gör. Duygu Erkan, “Çarpana Dokuma Atölyesi” Öğr. Gör. Aynur Sarıca, “Resim Atölyesi” Öğr. Gör. Ülkü Derya Sert “Kalem İşi ve Çini Boyama Atölyesi” Öğr. Gör. Nergis Çanak, “Cam Boncuk Yapım Atölyesi” Nurcan Abacı Ar, “Seramik Atölyesi” Öğr. Gör. Candan Önay, “Temel Tasarım Atölyesi” Öğr. Gör. Berrin Bayraktaroğlu, “Mono Baskı Atölyesi” Öğr. Gör. Elçin Doksatlı ve “ Kuyumculuk ve Takı Tasarım Atölyesi” Öğr. Gör. Aybike Kınalı tarafından gerçekleştirildi.
Açılış töreninde konuşan Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Sorumluluk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Semiha Kartal, kadınların toplumsal hayata katılması ve üretim süreçlerine dâhil edilmesi için bir araya geldiklerini belirterek “Okulumuz sanata dair 3 bölüm ve 6 programdan oluşmaktadır. Geleneksel El Sanatları, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı, Mimari Dekoratif Sanatlar, Seramik, Cam ve Çinicilik, Mimari Restorasyon ve Grafik Tasarımı gibi programlarımız mevcut. Burada bu eğitimleri veren hocalarımızla toplumun her alanında yer alan kadınlarımızı bir araya getirerek ne yaptığımızı sizlere göstermek ve sizlerden de neler yapabileceğinizi görmenizi istedik. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Kadın ve Demokrasi Derneği Edirne Temsilciliği, Şehir Gönüllüleri Vakfı, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği ve Edirne Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü temsilcileri ile bir araya gelerek istişare ve değerlendirmelerde bulunduk.” dedi.
Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esma Mıhlayanlar ise merkez olarak kuruldukları 2009 yılından beri kadınların yaşadığı sorunlarla ilgili her alanda faaliyet gösterdiklerini belirterek “Proje ile üniversitemizin 40. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında hayatın her alanından kadınlarımızla el sanatları ve tasarım alanında eserler oluşturmayı hedefliyoruz. Üniversitemiz Sosyal Sorumluluk Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu olarak gerçekleştireceğimiz kültürel, sanatsal ve sosyal etkinliklerle kadınlarımızın sanat ve üretkenlik konusundaki becerilerine katkıda bulunmak istiyoruz. Kadınların yaratıcı yetenek ve yorumlarıyla kültürel değerlerimizin sürdürülebilirliğine de katkı sağlamayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Eşi Uzm. Dr. Nilgün Tabakoğlu’ndan Kadınlara Ziyaret…
Trakya Üniversitesi öncülüğünde başlatılan proje atölyelerini ziyaret eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve eşi Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Edirne Temsilcisi Uzm. Dr. Nilgün Tabakoğlu, katılımcı kadınlarla bir araya gelerek sohbet etti. Atölyelerde yürütülen çalışmalar hakkında da bilgiler alan Rektör Tabakoğlu, hem katılımcıların hem de eğiticilerinin mutluluğunun yüzlerinden okunduğunu ifade ederek böylesi anlamlı bir projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Kadınların toplumun her alanında var olduğunu ve ellerinin değdiği her yeri güzelleştirdiğini ifade eden Rektör Tabakoğlu, kadınların üretkenliğini, toplumsal saygınlığını ve özgüvenini artırmak amacıyla kapsamı genişleterek bu tür projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini dile getirdi.
Etkinlik ile ilgili fotoğraflar:
Bağlantı 1
Bağlantı 2