S
Okulumuz El Sanatları Bölümü Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı Eserlerini Sanatseverle Buluşturdu
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ŞEHİT RESSAM HASAN RIZA GÜZEL SANATLAR MESLEK YÜKSEKOKULU EL SANATLARI BÖLÜMÜ KUYUMCULUK VE TAKI TASARIMI PROGRAMI ESERLERİNİ SANATSEVERLE BULUŞTURDU
Okulumuz "Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı" öğrencilerinin ve öğretim elemanları ile, "İstanbul Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" kuyumculuk alan öğretmeni Harika Koyuncu’nun Workshop etkinliğinin yer aldığı takı sergisi "Edirne Uzunköprü Aziz Ioannis - Vaftizci Yahya Kilisesi Kültür ve Sanat Merkezi" binasında 06 Mayıs 2024 Pazartesi tarihinde saat 14:00’de açıldı.
Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı 1. ve 2. sınıf öğrencilerinin 2023-2024 öğrenim yılı Güz ve Bahar döneminde tasarlayıp ürettikleri takılarının yer aldığı sergiye 30 kişi katılım sağladı. Ayrıca İstanbul Kadıköy Mesleki Anadolu Teknik Lisesi Kuyumculuk alan öğretmeni Harika KOYUNCU workshop etkinliği ile izleyenlere klasik kuyumculuğun üretim yöntemleri hakkında bilgi vererek sunum yaptı.
Kuyumculuk ve Takı tasarımı Program sorumlusu Öğr. Gör. Aybike KINALI çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi;
“2012-2013 eğitim-öğrenim yılında faaliyete giren Programımızın amacı, kuyumculuk dünyasının donanımlı çalışan ihtiyacını karşılamakla beraber stüdyo tipi takı sanatçılarını da yetiştirmektir. Geleneksel kuyumculuk teknikleri ve yeni teknolojileri kullanabilen yaratıcı bireyler olarak kuyumculuğun büyük mirasına sahip çıkan sanatsal ve estetik beğeniyi topluma yayılmasını sağlayan nitelikli kişileri yaşama kazandırmak üzere eğitimimize devam ediyoruz. Sergide yer alan eserlerde, takının yapısal özellikleri, üretim teknikleriyle form algısını oluşturan esas değerlerin neler olduğuna dair araştırma yapılmıştır. Araştırmada amaç, tasarımı etkileyen tüm bilgilerden taşınan unsurlarla oluşturulan yaratıcı düşüncenin takılabilir nesnelere dönüştürülmesidir. Etkinlikte takı tasarımı ve üretimi arasında kurulmaya çalışılan ilişkide, bu disiplinin geleneksel ve çağdaş teknolojisinin ortak paydaları ve Trakya Bölgesi kültürel miraslarını incelemek, yeni takı üretiminin en önemli hareket noktasını oluşturmuştur."
Çalışmanın yürütücüsü olan Öğr. Gör. Aybike KINALI takı disiplininden yetişmiş bir tasarımcı ve eğitmen olarak bu sergi çalışmasının getirilerini şu şekilde özetledi:
“Gümüş, pirinç, bakır ve yarı değerli taşların kullanılarak tasarlanan takıların hayata geçme sürecinde farklı metallerin işlenebilme yöntemleri öğrencilerimiz de bu alanda farklı tecrübeler yaşatmıştır. Kuyumculuk geleneğinden yetişmiş sanatçıların yüzyıllardır üç boyutlu üretim olanağı sunan seramik, heykel gibi alanlarla ilgilendikleri ve bu farklı alanlarda da eserler verdikleri bilinmektedir. Temelinde kuyumculuk birikimi ve deneyimi olan tasarımcılar, kuyumcu tezgahının sunduğu titizlik, hassasiyet gibi nitelikleri avantaja dönüştürerek, çağın gerekleri doğrultusunda takının yanında her türlü plastik üretim ortamına dahil olabilirler.”
KATILIMCILAR:
Öğr. Gör. Aybike KINALI
Öğr. Gör. Onur ALTUNTAŞ
Öğr. Gör. Nurcan ABACI AR
Alp BAYMAK
Alyaa KAAMILA
Aysu KOÇ
Berşan ÖZKAYA
Bulut BEKTAŞ
Buse YARDIM
Diyar BARAN
Erkan KORUCU
Esra ER
Gamze TÜRKOĞLU
Gülden TAŞ
Gülün AYDIN
Harika K. KOYUNCU
İrem Bersu ÖZDEMİR
Kıvanç SAYI
Mihrap KEMALOĞLU
Mustafa KOÇ
Nazar ARABACI
Necdet Yalın PEHLİVANOĞLU
Özgür ALTUNAL
Sudem Semra BAYBURT
Şuheda ERCAN
Tolga YARDIMCI
Yusuf Emir KAHRAMAN
Yusuf Selim ŞENER